MSL: JDT Sah Juara Liga Super 2019 Dengan Kemenangan Di Melaka

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

JDT mengesahkan status Juara Liga Super 2019. Ini merupakan kejuaraan Liga Super ke-6 mereka – dan juga kejuaraan ke-6 berturut-turut selepas membenam Melaka di Stadium Hang Jebat.

Juara bertahan JDT bertandang ke Melaka, sehari selepas Pahang tewas 5-2 di tangan Selangor di Stadium Shah Alam semalam. Ini bermakna JDT memerlukan hanya 1 kemenangan untuk mengesahkan kejuaraan mereka pada musim ini.

Kedua-dua pasukan menyenaraikan pasukan terbaik yang mereka ada untuk perlawanan kali ini.

JDT tidak menunggu lama, apabila pada minit ke-7, Nazmi Faiz meletakkan pasukan pelawat di hadapan.

Ianya berpunca daripada keadaan kelam-kabut di hadapan pintu gol pasukan Melaka. Nazmi Faiz mengambil kesempatan sebaik mungkin.

20 minit selepas itu, giliran pemain bintang mereka, Diogo Santo pula menambah 1 lagi gol untuk memastikan JDT mendahului 2 gol berbalas 0.

Diogo menerima hantaran Corbin Ong dan berjaya menjaringkan gol dalam keadaan beliau berhadapan dengan 2 pertahanan Melaka – di hadapan beliau – di dalam kotak penalti. Diogo melakukan percubaan yang tepat.

JDT masuk ke bilik persalinan dengan kelebihan 2 gol.

Bersambung pada babak kedua, JDT terus menguasai perlawanan. Melaka beberapa kali cuba menyerang balas pasukan JDT.

Melaka kemudian merapatkan jurang gol menerusi jaringan Shukor Adan pada minit ke-83. JDT kini cuba mempertahankan kelebihan 1 gol mereka untuk memastikan mereka sah menjadi juara.

Segalanya berpunca apabila Melaka diberikan sepakan penalti. Namun Davy Angan gagal menyempurnakannya. Shukor Adan melakukan tindakan susulan yang baik untuk memastikan gol untuk pasukan Melaka.

Perlawanan berakhir dengan keputusan 1-2, kemenangan memihak kepada pasukan pelawat JDT.

Dengan kemenangan ini, JDT kini mengutip 46 mata dengan baki 4 perlawanan. 16 mata meninggalkan Pahang yang masih ada 5 lagi baki perlawanan.

Tahniah diucapkan kepada JDT, para pemain, staf kejurulatihan, para penyokong dan semua yang berkaitan – di atas kejayaan Liga Super 2019. Sekaligus mengukuhkan dominasi JDT lebih setengah dekad dalam Liga Super Malaysia.

Ini juga bermakna JDT kini duduk bersama dengan Selangor dalam rekod pasukan paling banyak memenangi liga utama iaitu Liga Super (dahulunya dikenali Liga Perdana) dengan 6 kejuaraan.