Lepas Jaringkan Gol, Balotelli Menganjing Jurulatih Yang Pernah Panggilnya ‘Tiada Otak’

Mario Balotelli

Bila pernah dihina oleh seseorang, pastinya perkara itu kita akan ‘simpan’ dengan harapan satu hari nanti, kita akan berpeluang membuktikan sesuatu. Mungkin itulah yang berlaku kepada Mario Balotelli baru-baru ini.

Tentunya peminat bola sepak masih ingat pada 2013, Balotelli telah membuat satu ‘skil’ di hadapan gol ketika aksi pra-musim Manchester City menentang LA Galaxy di Amerika Syarikat.

Sebaik sahaja terlepas peluang untuk menjaringkan gol kerana kesilapannya itu, beliau terus dikeluarkan oleh pengurus City pada ketika itu, Roberto Mancini.

Pada waktu itu, bekas pemain Turki, Sergen Yalcin sedang bertugas sebagai seorang pundit yang mengulas perlawanan berkenaan dan menyifatkannya sebagai pemain yang ‘tak berotak’.

Nak dijadikan cerita, Kedua-dua mereka kini meneruskan karier masing-masing di Liga Super Turki.  Balotelli merupakan pemain Adana Demirspor, sementara Yalcin pula membimbing Besiktas dan mereka bertemu dalam satu perlawanan pada Selasa.

Besiktas telah mendahului 3-0 sebelum Mattias Vargas menjadikan kedudukan 3-1. Balotelli kemudian merapatkan kedudukan dengan menjaringkan gol pada minit ke-79.

Beliau meraikan jaringannya itu dengan berlari ke arah Yalcin di bangku simpanan pasukan lawan dan meletakkan dua jari telunjuknya di kepala. Ia seolah-olah satu tindakan ‘membalas dendam’ kepada individu yang pernah menghinanya.

Tindakan pemain berusia 31 tahun itu jelas tidak disenangi oleh kem Besiktas dan telah menimbulkan kekecohan dan pergaduhan.

Adana Demirspor berjaya menjaringkan gol penyamaan pada saat-saat akhir perlawanan menerusi Britt Assombalongga yang pastinya memberi kepuasan kepada Balotelli.

Sebelum ini Balotelli memang pernah dikaitkan dengan penghijrahan ke Besiktas, tetapi Yalcin sendiri menolak untuk kelab tersebut mengambil pemain yang ‘bermasalah’.

“Apabila presiden kelab bertanya kepada saya [untuk membawa masuk Balotelli], saya berterus terang mengatakan kita hanya perlukan pemain yang kurang bermasalah, tapi bukanlah saya katakan tidak,” ujar Yalcin.

“Saya kata dia adalah pemain yang mahal dengan masalah di kedua-dua dalam dan luar padang. Saya katakan kepada pihak pengurusan, saya tidak mahu bertanggungjawab sekiranya dia mula mencipta masalah di dalam kelab.

Bacaan Seterusnya Bulan Ini

Leave a Reply