Penalti Kontroversi Cristiano Ronaldo Selamatkan Juventus

Gol sepakan penalti Cristiano Ronaldo pada minit akhir perlawanan menyelamatkan Juventus dari ditewaskan oleh AC Milan di separuh akhir pertama Coppa Italia.

Juventus berada di ambang kekalahan ketiga berturut-turut perlawanan di tempat lawan, sebelum voli Ante Robic meletakkan Milan di hadapan.

Milan yang beraksi sebagai pasukan tuan rumah bagaimanapun terpaksa beraksi dengan 10 pemain selepas Theo Hernandez menerima layangan kad kuning kedua.

Juventus gagal menghadirkan ancaman yang diperlukan walaupun beraksi dengan kelebihan seorang pemain. Namun penalti yang diberikan VAR disempurnakan oleh Ronaldo untuk jaringan ke-35 dalam 35 perlawanan untuk kelab dan negaranya.

Pengurus pasukan, Maurizio Sarri hanya mampu meluahkan rasa kecewa selepas Juventus hanya mampu menghasilkan tiga percubaan lemah dalam perlawanan ini.

Minit akhir perlawanan sepakan gunting oleh Ronaldo dihalang oleh lengan Davide Calabria, yang pada ketika itu memandang ke arah lain.

Pengadil, Pablo Valeri tidak memberikan penalti pada mulanya, namun mengubah keputusan selepas melakukan semakan video di kawasan tepi teknikal padang.

Sebelum drama minit akhir perlawanan itu, seorang lagi pemain veteran, Gianluigi Buffon menyinar dalam perlawanan ini.

Penjaga gol Juventus berusia 42 tahun itu kali pertama memenangi trofi ini pada 1999 menyelamatkan beberapa percubaan daripada Rebic, Hernandez dan juga Zlatan Ibrahimovic.

Dalam satu lagi separuh akhir, Napoli memiliki kelebihan tipis selepas menewaskan Napoli 1-0 juga di San Siro sehari sebelumnya.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram