Jersi Perak 2017 Kekalkan Kecantikan Visual Jersi Musim 2016

Jersi Perak 2017 adalah bukti jelas AL Sports sudah menemui kekuatan rekaan jersi mereka. Banyak yang mereka belajar sejak kegagalan mereka menambat hati penyokong Perak dengan rekaan jersi musim 2015.

Pada musim 2016, AL Sports membuat keputusan: rekaan jersi yang menampilkan warna kosong (plain color) seperti jersi Perak 2015 (gambar bawah) perlu dihentikan.

Sumber: Dunia Sukan

Jadi pada musim 2016, AL Sports menghasilkan jersi yang menampilkan motif belang dan simetri.

Penyokong Perak menyukainya. Malah kita juga dapat menyaksikan AL Sports membawa 2 motif ini kepada penghasilan rekaan jersi Kedah 2017.

Inilah pendapat kami ketika diberi peluang eksklusif oleh AL Sports untuk mengendalikan sesi fotografi jersi Perak 2017.

Antara pemain Perak yang terlibat dalam sesi tersebut adalah:

  • Yashir Pinto
  • Thiago Aquino Jr
  • Nazrin Nawi
  • Ahmad Khairil Anuar

Peluang ini kami gunakan sebaiknya untuk melihat dan menilai rekaan 2 jersi terbaru Perak – home dan away.

1. AL Sports tinggalkan motif melintang jersi 2016

Sejurus sahaja kami melihat jersi home Perak yang baru, perkara pertama yang terlintas di fikiran kami adalah persamaan rekaan motifnya dengan jersi home Manchester United musim 2016/2017.

Jika pada musim 2016 AL Sports menggunakan motif belang melintang, jersi Perak 2017 menggunakan motif belang menegak.

Bahagian sebelah kiri jersi mempunyai corak berlian. Manakala sebelah kanan jersi menampilkan warna kosong.

Dari jauh, warna kuning bahagian sebelah kiri jersi nampak gelap sedikit berbanding warna kuning bahagian sebelah kanan. Seperti kami kata, seperti jersi home Manchester United musim 2016/2017.

Untuk jersi away Perak yang baru, AL Sports masih lagi mengekalkan warna putih sebagai warna utama.

Tetapi berbeza dengan jersi away musim lepas yang tidak menggunakan warna kuning, jersi away kali ini ada warna kuning di bahagian lengan dan sisi badan.

AL Sports juga menggantikan motif ‘chevron’ pada jersi away musim lepas dengan motif belang berwarna kelabu yang menegak. Sekali pandang ia nampak tak kena.

Tetapi apabila Yashir Pinto dan Nazrin Nawi menyarung jersi away Perak yang baru lengkap dengan seluar pendek yang mempunyai ‘gradient’ warna hitam ke kelabu, barulah ia nampak cantik.

2. Kualiti cetakan heat press yang cemerlang

Seperti yang kami tulis dalam ulasan jersi Kedah 2017, jersi Perak 2017 (versi player issue) juga mempunyai kualiti cetakan heat press yang cemerlang.

Setaraf jersi player issue luar negara yang berharga RM400-500!

Jika dalam jersi musim lepas tag ‘Genuine’ AL Sports dijahit dalam jersi player issue, kali ini AL Sports memastikan 100% logo dan tag dalam jersi player issue dicetak secara heat press.

Jika anda pandai menjaga jersi player issue ini (menerbalikkan jersi sebelum membasuh, membasuh dengan air sejuk), cetakan ini akan kekal sampai bila-bila.

3. Perincian jersi yang lebih teratur

Mana-mana penyokong Perak yang mempunyai simptom obsessive compulsive disorder (OCD) pasti akan mengelak dari melihat perincian jersi Perak 2016.

Bendera Perak di atas logo pasukan. Logo Al-Ikhsan hanya di bahu kanan. Bahu kiri kosong.

Mujurlah aspek ini sudah diperbetulkan dalam jersi Perak 2017. Tiada lagi bendera Perak di atas logo pasukan. Logo Al-Ikhsan pula kini berada di bahu kiri dan kanan. Ia nampak lebih simetri.

Di belakang jersi tertera logo Visit Perak 2017.

Di bahagian dalam belakang jersi pula tertera moto ‘Passion is The Secret Weapon’.

4. Fabrik jersi ringan, mesra alam dan sejuk

Jersi Perak 2017 dilengkapi dengan teknologi SmartDRY untuk mempercepatkan proses penyejatan peluh pemakainya. Teknologi inilah yang tidak membenarkan peluh melekit kepada pemakainya ketika berpeluh.

Selain itu, fabrik jersi Perak 2017 juga mendapat sijil Eco Passport dari OEKO-TEX; sebuah badan pengiktirafan kualiti tekstil dari Switzerland.

Pengiktirafan Eco Passport ini bermakna jersi Perak 2017 diperbuat daripada bahan-bahan mesra alam. Jadi penyokong Perak boleh memakai jersi ini dengan kesedaran bahawa mereka telah menyumbang kepada kehijauan planet kita.

Rumusan

Melalui reaksi Thiago, Yashir, Nazrin dan Beto ketika menyarung jersi Perak 2017 ini, kami dapat menyimpulkan mereka menyukai rekaan jersi dan keselesaan fabriknya.

AL Sports tidak melakukan apa-apa perubahan radikal. Mereka hanya memperbaiki 1-2 kelemahan jersi mereka pada musim lepas dan menjadikannya hampir sempurna.

Bagi sehelai jersi yang masih cantik, telah diperbaiki kelemahannya dan masih dijual pada harga sama seperti musim lepas – kami merasakan AL Sports telah melakukan kerja yang sangat bagus untuk penyokong Perak.

Kepada penyokong-penyokong Perak Darul Ridzuan!

Anda boleh mendapatkan jersi Perak 2017 yang asli (player issue) secara online di laman e-dagang Semuanya BOLA. Klik link di bawah untuk mula membeli:

SBX – Perak 2017
SBX – Perak 2017
SBX – Perak 2017

Dapatkannya cepat-cepat! Ini kerana stok cepat habis!

Mulakan gaya hidup aktif anda bersama SBX, laman e-dagang Semuanya BOLA.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram