Hariss Harun: Misi Pasukan Tempatan Ungguli ACL Bukan Hanya Disandarkan Kepada JDT

Hariss

Kapten Johor Darul Ta’zim (JDT) Hariss Harun percaya misi untuk melihat pasukan tempatan mengungguli kejohanan Liga Juara-Juara Asia (ACL) dalam masa 15 tahun tidak harus disandarkan kepada kelab Harimau Selatan itu sahaja.

Sebaliknya semua pasukan Liga Malaysia boleh menyerlah di kejohanan itu andai sudah merangka persiapan rapi bagi menyaingi kelab-kelab besar di rantau Asia.

Sasaran untuk melihat pasukan tempatan mengungguli ACL terkandung dalam misi Next50 Strategic Blueprint Malaysian Football League (MFL) dan JDT berjaya membuat penampilan sulung dalam kejohanan itu musim ini dengan prestasi agak baik apabila berjaya memberikan tentangan hebat.

Jelas pemain kelahiran Singapura ini, JDT dalam laluan terbaik untuk melaksanakan sasaran dalam Next50 tetapi itu tidak bermakna pasukan-pasukan lain tidak mempunyai peluang sama kerana Hariss percaya dalam tempoh 15 tahun, tahap persaingan dalam Liga Malaysia akan menjadi lebih sengit dan menarik.

Apa yang penting adalah kerjasama semua pasukan untuk mempunyai perancangan yang menyeluruh membentuk skuad terbaik pada masa akan datang di samping sama-sama membantu melaksanakan tanggungjawab menjayakan misi Next50.

“Saya harap Liga Malaysia ini akan berkembang dengan lebih jayanya dan 50 tahun Blueprint adalah satu tempoh yang cukup lama dan macam-macam boleh jadi dalam tempoh masa tersebut.

“Jadi tugas kami sebagai pemain adalah untuk sentiasa memperbaiki prestasi dengan lebih baik dan bukan hanya JDT, tetapi pasukan-pasukan lain juga turut main peranan untuk memastikan setiap sasaran dalam Blueprint itu tercapai dalam tempoh yang ditetapkan.

“Dan sudah pasti kerjasama yang sebaik mungkin untuk meningkatkan kualiti Liga Malaysia dari masa ke semasa kerana jika kita ada liga yang kukuh dan berkembang, ia juga mampu memberi kesan positif kepada pasukan kebangsaan juga di samping misi untuk bersaing dalam kejohanan ACL”, jelasnya.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram