Freddie Ljungberg Dilantik Penolong Jurulatih Arsenal

Khidmat Freddie Ljungberg di Stadium Emirates terus dikekalkan selepas dilantik sebagai penolong jurulatih kepada pengendali baharu Arsenal, Mikel Arteta.

Arteta telah meninggalkan jawatan penolong pengurus di Manchester City pada minggu lepas untuk jawatan pengurus di Stadium Emirates bagi menggantikan Unai Emery yang telah dipecat.

Ljungberg sebelum ini dilantik sebagai pengurus interim untuk enam perlawanan akan bergandingan dengan dua lagi penolong pengurus lain iaitu Albert Stuivenberg dan Steve Round.

MANCHESTER, ENGLAND – JANUARY 02: Manager Louis van Gaal of Manchester United watchs from the dugout during the Barclays Premier League match between Manchester United and Swansea City at Old Trafford on January 2, 2016 in Manchester, England. (Photo by John Peters/Manchester United via Getty Images)

Stuivenberg kini merupakan penolong pengurus kepada Ryan Giggs di skuad kebangsaan Wales sebelum ini turut bekerja dengan Louis Van Gaal di Old Trafford.

Arteta turut membawa masuk Round yang merupakan sebahagian daripada staf kejurulatihan David Moyes di Everton dan Manchester United. Round juga pernah bekerja sebagai staf kejurulatihan di England dan kini merupakan pengarah bola sepak di Aston Villa.

Inaki Cana Pavon akan menyertai Sal Bibbo sebagai jurulatih penjaga gol. Pavon sebelum ini merupakan jurulatih di Brentford.

LIVERPOOL, ENGLAND – DECEMBER 21: (L) Former Aston Villa Director of Football Steve Round with Arsenal Technical Director Edu with Head Coach Mikel Arteta before the Premier League match between Everton FC and Arsenal FC at Goodison Park on December 21, 2019 in Liverpool, United Kingdom. (Photo by Stuart MacFarlane/Arsenal FC via Getty Images)

“Saya berbesar hati untuk memiliki barisan kejurulatihan yang hebat dan berbakat ini di samping saya. Saya berharap mereka akan membawa pelbagai pengalaman dan idea-idea baru ke dalam pasukan”

‘Di samping mereka semua, kami juga sudah ada individu-individu penting lain dalam kelab yang akan mengambalikan pasukan ke landasan kemenangan.”

Kredit Foto: Getty Images

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram