Frank Lampard Tak Mahu Pemain Baru, Tuntut Mason Mount Cabar Pemain Senior

Chelsea

Pengurus baru Chelsea, Frank Lampard tidak risau dengan kekangan perpindahan pemain yang dihadapi kelabnya kerana ‘tidak mahu pemain baru’.

Bercakap kepada media dalam sidang media menjelang perlawanan pra-musim menentang pasukan J.League, Kawasaki Frontale, Lampard turut mengharapkan pemain-pemain muda Chelsea yang menyertai skuad jelajah ke Jepun untuk membuktikan kemampuan mereka dan mencabar pemain senior untuk merebut tempat kesebelasan utama.

“Saya rasa saya sudah mempunyai pemain-pemain bagus. Kami tak boleh membawa pemain baru pada tahun ini – kami tahu perkara itu – tapi saya tak perlukan pemain baru,” kata bekas pengurus Derby County itu.

Chelsea dikenakan larangan mendaftar pemain baru dalam 2 jendela perpindahan sehingga January 2020 selepas didapati bersalah dalam 29 kes perpindahan pemain asing bawah umur 18 tahun.

Larangan mendaftar pemain baru itu bagaimanapun nampak tidak menjejaskan Chelsea yang bakal menyambut ketibaan pemain sayap Amerika Syarikat, Christian Pulisic di Jepun nanti. Pulisic ditandatangani dari Borussia Dortmund dengan yuran perpindahan £58 juta pada jendela perpindahan musim sejuk awal tahun ini.

Selain itu Lampard turut mempunyai Mason Mount, ayam tambatannya yang dipinjam dari Chelsea ketika mengurus Derby County pada musim lepas. Bercakap mengenai Mount yang baru menandatangi kontrak baru selama 5 tahun baru-baru ini, Lampard mempunyai harapan tinggi terhadap pemain berusia 20 tahun itu.

“Semua orang tahu saya sentiasa minat dengan produk akademi kami. Tapi mereka kena tunjuk yang mereka boleh bawa perbezaan kepada pasukan. Kita dah sediakan jalan, terpulang kepada mereka untuk membuktikan [mereka boleh masuk skuad utama],” kata Lampard lagi.

Dalam pada masa yang sama, Lampard turut mengharapkan seorang lagi bintang muda Chelsea, Callum Hudson-Odoi akan mengikut jejak Mount menandatangani kontrak baru. “Mason baru sahaja menandatangani kontrak baru. Itu berita bagus. Begitu juga dengan Ruben [Loftus-Cheek]. Kini saya harap Callum juga akan menandatangi [kontrak baru] dan kekal di sini.”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram