Everton Bakal Bina Rumah Khas Untuk Golongan Remaja Yang Gelandangan

Pasukan Everton sekali lagi membuktikan kenapa mereka digelar sebagai The People’s Club atau kelab rakyat.

Baru-baru ini, mereka telah melancarkan kempen untuk mendapatkan dana untuk membantu golongan belia yang gelandangan dengan membina rumah untuk mereka.

Dengan mewujudkan kempen ‘Home Is Where The Heart Is’, mereka pada mulanya mensasarkan untuk mengutip dana sebanyak £230 ribu untuk membolehkan projek kemanusiaan ini dijalankan.

Akan tetapi, usaha murni yang diketuai oleh skuad muda Everton itu berjaya memperoleh hasil yang lebih hebat apabila berjaya mendapatkan jumlah dana sebanyak £244 ribu!

Menurut pengurus skuad B-23 Everton iaitu David Unsworth, rumah yang bakal dibina berhampiran dengan Goodison Park itu bakal menempatkan remaja gelandangan yang berusia sekitar 16 hingga 23 tahun.

“Kami rasa sangat gembira kerana berjaya mendapatkan dana secepat mungkin bagi membolehkan projek ini berjaya.”

“Bagi saya, kejayaan menyiapkan projek ini dan membantu orang-orang di Liverpool adalah satu perkara yang cukup hebat pernah saya lakukan.”

Kejayaan Everton mendapatkan dana ini turut dibantu dengan sumbangan dari pengerusi kelab iaitu Bill Kenwright, legenda kelab Duncan Ferguson dan pemain Seamus Coleman.

Satu tindakan terpuji dari Everton!

Sumber:

  1. FourFourTwo (2017): Everton to buy house for homeless teenagers; https://www.fourfourtwo.com/news/everton-buy-house-homeless-teenagers
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on telegram