Analisis: Bagaimana Anda Mahu Menjelaskan Gol Kontroversi Mbappe Yang Tumbangkan Sepanyol?

Bagaimana anda mahu menjelaskan gol kontroversi Kylian Mbappe untuk Perancis yang menjadi gol kemenangan untuk menewaskan Sepanyol di perlawanan akhir UEFA Nations League (UNL) pada awal pagi tadi?

Perancis bangkit dari ketinggalan untuk menewaskan Sepanyol 2-1 di perlawanan akhir UNL melalui gol lewat Kylian Mbappe. Gol tersebut terhasil selepas satu hantaran oleh Theo Hernandez pada ketika penyerang Paris Saing-Germain (PSG) itu berada di posisi offside.

Penjelasan pengadil perlawanan

Gol tersebut bagaimanapun dibenarkan oleh pengadil kerana Eric Garcia ‘memainkan’ bola tersebut terlebih dahulu sebelum ianya tiba kepada Mbappe.

Ketika bola dihantar ke Mbappe yang sudah berada di dalam keadaan ofsaid, Garcia juga jelas tersentuh bola dan pengadil perlawanan dari England, Anthony Taylor mengklasifikasikan sentuhan tersebut sebagai sentuhan terakhir (yang dimainkan) sebelum hantaran tiba kepada Mbappe.

Itu adalah penjelasan pengadil perlawanan kepada pemain Sepanyol yang tidak berpuas hati sebagaimana yang didedahkan oleh Sergio Busquets selepas perlawanan.

“Mbappe sudah ofsaid. Tetapi pengadil berkata Eric memainkan bola dan itu bermakna ia satu lagi fasa permainan [hantaran],” kata Busquets kepada wartawan ketika ditanya mengenai gol kontroversi tersebut.

“Ia tidak masuk akan langsung. Beliau [Garcia] cuba untuk menghalang hantaran kerana Mbappe berada di situ, dan berpendapat Mbappe berada di dalam keadaan tidak offside. Garcia hanya melakukan apa yang sepatutnya dilakukan oleh mana-mana pemain pertahanan.”

Di dalam situasi di atas, Garcia adalah pemain pertahanan terakhir yang cuba mengekang Mbappe.

Pandangan pakar

Pakar bidang kepengadilan di Sepanyol, Alfonso Perez Burrull turut tidak memahami keputusan oleh Anthony Taylor membenarkan jaringan Mbappe.

Malah Perez turut mempersoalkan mengapa UEFA tidak berani menunjukkan ulang tayang rakaman gerakan gol tersebut dengan garisan ofsaid dilukis seperti kebiasaan yang kita saksikan di dalam perlawanan-perlawanan antarabangsa yang lain.

Ia bagi membuktikan bahawa Mbappe berada di hadapan pemain pertahanan terakhir ketika hantaran oleh Theo Hernandez dilakukan.

“Lebih menakjubkan mereka tidak berusaha untuk meletakkan garisan kerana ia jelas [Mbappe] berada di posisi ofsaid,” kata bekas pengadil itu kepada stesen Radio MARCA.

“Mbappe terlibat dengan permainan [gerakan] dan beliau offisde. Ia adalah satu kenyataan walaupun bola tersentuh salah seorang pemain dari Sepanyol.

Kami pasti gol tersebut akan menghasilkan banyak pendapat

Apa Kata IFAB?

Sebab utama jaringan Mbappe kali ini dianggap kontroversi ialah kerana kedudukan Eric Garcia yang merupakan pemain pertahanan terakhir yang cuba menghalang pemain itu.

Daripada video yang dikongsikan, jelas sekali sentuhan daripada Eric Garcia itu bukan disengajakan dan dilakukan kerana mahu menghalang bola jatuh ke kawalan Mbappe. Apa kata Buku ‘Laws of the Game 21/22’ mengenai situasi ini?

Perkara pertama yang nyata sekali ialah Mbappe sememangnya berada di dalam kedudukan ofsaid. Peraturan yang dikeluarkan oleh IFAB jelas mengatakan: Seseorang pemain berada di posisi ofsaid jika mana-mana bahagian kepala, badan atau kaki berada di bahagian pihak lawan dan mana-mana bahagia kepala, badan, atau kaki lebih hampr dengan garisan gol pihak lawan adaripada kedua-dua bola dan pemain lawan kedua terakhir.

Bagaimanapun seseorang pemain tidak akan dipersalahkan hanya kerana berada di posisi ofsaid semata-mata sehinggalah kedudukan tersebut mampu mempengaruhi perlawanan, seperti menghasilkan gol. Kita lihat perkara seterusnya mengenai ofsaid oleh IFAB yang berkisar kepada situasi gol kemenangan oleh Mbappe.

 

Ada tiga perkara yang boleh menyebabkan pemain yang berada di dalam kedudukan ofsaid itu bersalah .

Pertama, pemain yang berada di posisi ofsaid akan dianggap bersalah apabila mendapat keuntungan dengan memainkan bola atau mengganggu pihak lawan.

Situasi terebut turut digunapakai apabila bola melantun atau terbias dari tiang gol, palang gol, pegawai perlawanan atau pemain lawan. Di dalam perlawanan tersebut, bola jelas terbias dari kaki Garcia dan bukan sengaja dimainkan.

Perkara kedua pemain di posisi ofsaid, iaitu Mbappe jelas bukan menerima bola daripada pihak lawan yang berniat memainkan bola, termasuk sengaja memegang bola.

Situasi tersebut adalah tidak dianggap mendapat keuntungan, melainkan ianya tindakan sengaja selamatkan bola oleh mana-mana pemain lawan. Sekali lagi frasa ini memberi kelebihan kepada Garcia.

Rumusan

Pada pendapat kami gol tersebut tidak seharusnya dibenarkan. Apa pula pandangan anda?

Wajarkah ia dibenarkan? Kongsikan pendapat dan hujah anda melalui platform yang kami sediakan.

Bacaan Seterusnya Bulan Ini

Leave a Reply