Anak Sulung Legenda Brazil, Cafu Meninggal Dunia Ketika Perlawanan

Share on facebook
Share on twitter
Share on telegram
Share on whatsapp
Share on email

Anak kepada bekas kaptan dan legenda Brazil, Cafu meninggal dunia dipercayai kerana serangan jantung pada usia 30 tahun, ketika bermain bola sepak di Sao Paolo.

Laporan dari Barzil mengatakan Danilo Feliciano de Moraes, anak sulung kepada Cafu pada mulanya mengadu tidak sihat sebelum dikejarkan ke Hospital Albert Einstein, dimana beliau disahkan meninggal dunia.

Berita itu agak mengejutkan, dan mengundang ucapan takziah daripada kelab-kelab bola sepak dari seluruh dunia buat Cafu dan keluarganya.

View this post on Instagram

Feliz dia dos pais! ❤️ . . . . . #familia #diadospais #filhos

A post shared by Cafu (@cafu2) on

Cafu sendiri beraksi sebanyak 142 kali untuk negaranya, sepanjang tempoh 16 tahun karier sebagai pemain bola sepak profesional.

Several prominent football clubs have taken to social media to express their condolences to Cafu, 49, who represented his country a record 142 times over a 16-year career.

Kematian Danilo disahkan sendiri oleh sabahat baik Cafu, yang juga merupakan rakan sepasukan skuad kebangsaan Brazil, Paulo Sergio, dan didedahkan oleh akhbar Globo Esporte.

Cafu dianggap sebagai salah seorang bek kanan terbaik dunia dalam dunia bola sepak. Beliau pernah menjuarai 2o trofi kejuaraan bersama lima kelab berbeza.

Selain daripada membantu negaranya muncul juara Piala Dunia pada 1994 dan 2002, Cafu turut memiliki kejuaraan Copa America pada 1997 dan 1999 bersama Brazil.

Beliau kini bekerja bersama FIFA sebagai duta Piala Dunia 2022 yang akan berlangsung di Qatar.